ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, CYCON BLOG

Η τεχνολογία στη διαχείριση της εκτροφής

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει θεαματικά στην αύξηση της παραγωγικότητας σε κάθε κλάδο και η αγελαδοτροφία δεν αποτελεί εξαίρεση. Διαπιστώνουμε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την εκτροφή, την παρακολούθηση των ζώων, τη διαχείριση μιας κτηνοτροφικής μονάδας.

Ο σύγχρονος κτηνοτρόφος αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις που αφορούν τις υποδομές, τις αυξημένες ανάγκες για παραγωγή προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, τη διατήρηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης που βάλλεται από αμέτρητους εξωγενείς τοπικούς και διεθνείς παράγοντες, τις ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των ζώων, τις διεθνείς αποφάσεις για μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και άλλα πολλά.

Η διαχείριση ζωικού κεφαλαίου είναι πολύ απαιτητική. Χρειάζεται συνέπεια στην τήρηση στοιχείων, επίβλεψη των εργαζομένων, διασφάλιση της κατάλληλης φροντίδας και διατροφής των ζώων, την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, πρόσφατες τάσεις έχουν αποδείξει ότι η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης των ζώων. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τελευταίων 8-10 χρόνων έχει επιφέρει τεράστιες βελτιώσεις στην παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου κάνοντάς την πιο εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική βασιζόμενη σε δεδομένα!

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κυριάκος Καλλένος, ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας K&N Kallenos Farm Ltd “Στο παρελθόν καλούσαμε τον κτηνίατρο όταν βλέπαμε ότι ένα ζώο ήταν άρρωστο. Στην πραγματικότητα όμως, η αγελάδα ασθενούσε για περισσότερο διάστημα από αυτό που φαινόταν. Με το SenseHub καταφέραμε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα πριν γίνουν ορατά σε εμάς.

Ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και της συνδεσιμότητας. Είμαστε όλοι connected και η αγελαδοτροφία δεν αποτελεί εξαίρεση. Τεχνολογίες όπως αυτή του SenseHub™ εξασφαλίζουν για τον κτηνοτρόφο όλα όσα χρειάζεται για να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζωικό κεφάλαιο. Παρέχει όλες τις πληροφορίες για να μπορεί να εφαρμόζει στρατηγικές πρόληψης, για να είναι σε θέση να λαμβάνει τις ορθές αποφάσεις τη σωστή στιγμή.

Το SenseHub™ είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης τόσο της κάθε αγελάδας όσο και των ομάδων που περιλαμβάνει η κτηνοτροφική μονάδα. Παρέχει πληροφορίες που αφορούν την αναπαραγωγή, την υγεία, τη διατροφή καθώς και την σταθερότητα του κοπαδιού. Το σύστημα λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να στείλει άμεση ειδοποίηση σε περίπτωση προβλήματος.  Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον κτηνοτρόφο να διαχειριστεί έγκαιρα και στοχευμένα την εκτροφή, να μειώσει το κόστος και να κτίσει τις βάσεις για μακρόχρονη βιωσιμότητα της μονάδας.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Πέτρος Πάλμας, Διευθύνων Σύμβουλος της CYCON Animal Health και αντιπρόσωπος Κύπρου της φαρμακευτικής εταιρείας MSD, “Εξοικονομείς χρόνο και χρήμα με το SenseHub™». Χάρη στην πολυετή της εμπειρία στον τομέα του monitoring βοοειδών με περισσότερα από 40.000 εγκατεστημένα συστήματα και συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια ζώα που παρακολουθούνται ημερησίως, η κατασκευάστρια εταιρεία προσφέρει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία παρακολούθησης. Ο συνδυασμός τεσσάρων παραμέτρων, του μηρυκασμού, της κατανάλωσης τροφής, της κινητικότητας και της ταχύπνοιας σε συνάρτηση με την πολυετή εμπειρία της, αποτελούν τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η ακρίβεια και αξιοπιστία του προγράμματος.

Τεχνολογίες όπως αυτή του SenseHub™, συλλέγουν πληροφορίες μέσω ενός πομπού που τοποθετείται στην αγελάδα είτε με τη μορφή κολλάρου είτε ενωτίου. Με αυτό τον απλό τρόπο, ο σύγχρονος κτηνοτρόφος λαμβάνει στο κινητό του ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που αφορούν μεταξύ άλλων τον οίστρο του κάθε ζώου, την πιθανότητα προβλήματος στην υγεία του, την υγεία στις φρεσκόγεννες αγελάδες, τη θερμική καταπόνηση, την αποτελεσματικότητα στη διατροφή, το γενικό επίπεδο υγείας της κάθε ομάδας.

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Για την αγελαδοτροφία όμως, αποτελεί εργαλείο βιωσιμότητας. Το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο και απαιτητικό ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχουν πόροι για σπατάλη. Υπάρχουν μόνο λύσεις.

Περιοδικό “Σύγχρονη Κτηνοτροφία”