ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, CYCON BLOG

Οι ψύλλοι βρίσκονται παντού!

Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων. Κάθε είδος προτιμά να τρέφεται από συγκεκριμένα είδη ζώων, αλλά όταν είναι πεινασμένοι -σε περίπτωση απουσίας των φυσιολογικών ξενιστών- οι ψύλλοι μπορούν να τραφούν ευκαιριακά σε άλλα θερμόαιμα ζώα που βρίσκονται πλησίον, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. O «ψύλλος της γάτας» (Ctenocephalides felis) είναι ίσως το πιο συνηθισμένο είδος και αυτό που συνήθως απαντάται σε γάτες, σκύλους και μέσα σε οικίες. Κοινό χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, έως και 20 εκ. καθέτως ή έως και 40 εκ. οριζοντίως.

O κύκλος ζωής του ψύλλου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Μόνο οι ενήλικες ψύλλοι τρέφονται με αίμα για να επιβιώσουν όπως και για την παραγωγή των αυγών. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η καταπολέμηση του ψύλλου αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δούμε.

Γενικά τα αυγά εκκολάπτονται σε σχετικά σύντομο διάστημα (1-16 ημέρες) και οι προνύμφες (μικροσκοπικά σκουλήκια) που εξέρχονται παραμένουν κρυμμένες σε χαλιά, κάτω από έπιπλα και σε άλλες προστατευμένες σκιερά σημεία. οι προνύμφες (μετά από λίγες ημέρες έως μήνες) μετατρέπονται σε νύμφες μέσα σε κουκούλια που κατασκευάζουν. Από αυτό το στάδιο (που διαρκεί λίγες ημέρες έως μήνες σε χαμηλές θερμοκρασίες) αναδύονται οι ενήλικες ψύλλοι. Οι νύμφες στα κουκούλια είναι ανθεκτικές σε εντομοκτόνα, ως εκ τούτου ακόμη και μετά την εφαρμογή τους μπορεί να αναδύονται νέοι ενήλικες ψύλλοι. Η ανάδυση των ενήλικων ψύλλων από τα κουκούλια διεγείρεται από την κίνηση, την πίεση ή τη ζέστη και μπορεί να καθυστερήσει μέχρι να διέλθει ένας ξενιστής – ζώο, που το αντιλαμβάνονται κυρίως από κραδασμούς στο περιβάλλον. Oι ενήλικες ψύλλοι αναζητούν άμεσα ζώα για να τραφούν και ζουν μήνες.

η απαλλαγή από τους ψύλλους που βρίσκονται στο  ζώο αλλά και των παράγωγων αυτών είναι μια διαδικασία που πρεπει να γίνει παράλληλα.

Συνεπώς το να θεραπεύσουμε τους ψύλλους που βρίσκονται πάνω στο ζώο μας δεν είναι αρκετό, χρειάζεται αρκετή δουλειά για να απαλλαχθούμε από όσα δεν βλέπουμε και παράγωνται από τους ψύλλους. Κάθε μέρα προστίθενται στο σπίτι μας 40 – 50 αυγά/ ψύλλο. Η πρόληψη κατα των ψύλλων προστατευει τόσο το ζώο αλλα το σπίτι μας και τους αγαπημένους μας.

Επικοινωνήστε με το κτηνιατρείο σας για να μάθετε περισσότερα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διακοπεί ο βιολογικός κύκλος των ψύλλων.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Υγείας Ελλάδος