ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ, CYCON BLOG

Λύσσα

ΛΥΣΣΑ – Αν τη γνωρίζεις, την προλαμβάνεις!

Τί είναι η Λύσσα;

Η Λύσσα είναι μια θανατηφόρος νόσος που οφείλεται σε ιό ο οποίος προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Ο ιός υπάρχει στο σάλιο των μολυσμένων ζώων και μεταδίδεται στους ανθρώπους και στα ζώα μετά από δάγκωμα, γρατζουνιά ή γλείψιμο που προκλήθηκε από ένα λυσσασμένο ζώο.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Συμπτώματα

Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η περίοδος επώασης μετά τη μόλυνση από τον ιό της λύσσας κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1-3 μηνών. Μπορεί ωστόσο να κυμαίνεται από μερικές ημέρες (περισσότερες από επτά) έως αρκετούς μήνες (διάστημα μικρότερο του ενός έτους).

Τα πρώτα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά τη λοίμωξη είναι ο πυρετός και συνήθως ο πόνος ή το ασυνήθιστο/ανεξήγητο μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αίσθημα καύσου (παραισθησία) στο σημείο του τραυματισμού από το δάγκωμα.

Όσο ο ιός εξαπλώνεται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος, εκδηλώνεται εξελικτικά θανατηφόρα φλεγμονή στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Στη μανιακή μορφή της λύσσας (furious rabies), το μολυσμένο άτομο εκδηλώνει υπερκινητικότητα, υπερδιέγερση, υδροφοβία και μερικές φορές αεροφοβία. Μετά από μερικές ημέρες, επέρχεται ο θάνατος λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Στην παραλυτική μορφή της λύσσας (paralytic rabies), η οποία αναλογεί στο 30% περίπου επί των συνολικών κρουσμάτων στους ανθρώπους, η εξέλιξη της λοίμωξης είναι λιγότερο έντονη και πιο μακρά σε διάρκεια. Οι μύες σταδιακά παραλύουν, ξεκινώντας από το σημείο του τραύματος (δάγκωμα ή γρατζουνιά). Το μολυσμένο άτομο πέφτει σε κώμα και εν τέλει επέρχεται ο θάνατος.

Τα συμπτώματα στον σκύλο είναι αλλαγή συμπεριφοράς, νευρικότητα, ευαιρεθιστότητα, άφθονη σιελόρροια, έντονος ερεθισμός στο σημείο δαγκώματος, έντονη επιθετικότητα ή κατάπτωση, αλλοίωση φωνής (γάβγισμα), σπασμοί, παράλυση, θάνατος. Το ζώο έχει άφθονους αφρούς και ορισμένες φορές αρνιέται το νερό. Η διάγνωση στα ζώα γίνεται αρχικά από την κλινική εικόνα, αλλά επιβεβαιώνεται μόνο με εργαστηριακή απομόνωση του ιού της λύσσας από τον εγκέφαλο των μολυσμένων ζώων.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη γίνεται με αντιλυσσικό εμβολιασμό όλων των ζώων από τον κτηνίατρο, κάθε χρόνο, που είναι άλλωστε υποχρεωτικός και από τη νομοθεσία της χώρας μας. Έτσι, δημιουργείται κι ένας φραγμός για τη μη μετάδοση της νόσου έναντι των άγριων ζώων. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε τον αντιλυσσικό εμβολιασμό των κατοικίδιων μας!

Από το έτος 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.

Αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της λύσσας πρέπει να συμβολευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Ελλάδος